Miksi liian suuri työkalusto luo tehottomuutta
Työkalujen liikavarastoon liittyy useita ongelmia.
Ensinnäkin suuren työkalumäärän huoltamiseen kuluu enemmän aikaa ja rahaa, sillä suurempia varastoja on hoidettava tarkemmin. Jos samoja laitteita on useita, on todennäköistä, että joitakin työkaluja käytetään vain harvoin. Lean-ajattelun kannalta ylivarasto merkitsee hukkaa - sillä investointien tuotto sinulle tai asiakkaillesi on vähäinen.
Hukasta puhuttaessa on tärkeää erottaa toisistaan suuri työkalusto, joka on kertynyt ajan myötä, ja kalusto, jonka yritys on luonut investoimalla huomattavan pääoman Uusiin työkaluihin investoitaessa jälkimmäisen kohdalla on tärkeää ottaa huomioon kunkin laitteen tuottama arvo suhteessa sen käyttötiheyteen.
Ajan mittaan kerätyssä työkalustossa ylivarastointia ilmenee usein silloin, kun hankitaan uusia työkaluja eikä vanhoja työkaluja samalla poisteta käytöstä. Kaksoiskappaleiden pitäminen varastossa voi aiheuttaa ongelmia huoltojen ajankohdan seuraamisessa, mikä lisää ylläpitoon tarvittavia investointeja. Jos yritys käyttää manuaalista kalustonhallintajärjestelmää, kuten Excel-laskentataulukkoa, huoltojen seuraaminen voi olla erityisen vaikeaa.
Vailla selkeää tietoa työkalujen kunnosta työntekijät joutuvat usein käyttämään tehottomia, huoltamista kaipaavia työkaluja. Tämä heikentää tuottavuutta ja lisää työnseisauksia - ja myös tapaturmien riskejä.