Hilti mukana rakentamassa koulua Kambodzan lapsille

Juho-Matias Lähdeniemi kertoo hienosta kokemuksestaan Bookbridge-koulutusohjelmassa

Bookbridge-koulutusohjelma 2017
Bookbridge-koulutusohjelma 2017

Kambodza on kuningaskunta Kaakkois-Aasiassa. Kambodzalla on verinen historia, joka on alkanut jo 1976 kun Kambodzassa nousivat valtaan Pol Potin johtamat Punaiset khmerit, joiden toteuttamassa kansanmurhassa menehtyi miljoonia kambodzalaisia. Punaiset khmerit syöstiin vallasta 1990-luvun alussa ja monarkia palautettiin, tämän jälkeen maan olot ovat olleet suhteellisen vakaat.

Kambodzalaisilla on selkeä tavoite nousta kehittyvästä maasta kehittyneeksi maaksi. Yhdeksi tärkeimmäksi keinoksi tavoitteen saavuttamiseksi Kambodzan hallinto on tunnistanut ihmisten ja erityisesti lasten koulutuksen. Globaalin maailman mahdollisuuksia tarkasteltaessa englannin kieli ja ATK-taidot ovat avainasemassa.

Itse sain mahdollisuuden osallistua Bookbridge-ohjelmaan Hiltin kautta. Bookbridge-ohjelma on johtajuuskoulutus, jossa kootaan 12 henkilöä ympäri maailmaa. Tälle tiimille annetaan tehtäväksi toteuttaa itseään kannattava yritys kehittyvään maahan ja aikaa tämän toteuttamiseen annetaan 6 kuukautta. Liiketoiminnalle annetaan valmiiksi muoto, mikä on yksityinen koulu ja kohdemaa valitaan myös valmiiksi, meidän tapauksessamme Kambodza.

Tavoite on työllistää paikallisia ihmisiä ja parantaa kambodzalaisten lasten koulutustasoa, ja tämän kautta antaa heille enemmän mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Aloitimme matkamme tiiminä toukokuussa 2017. Kesäkuussa olimme jo muodostaneet liiketoimintasuunnitelmamme ja heinäkuussa esittelimme sitä ensimmäiselle mahdolliselle rahoittajalle. Bookbridge organisaationa antaa paljon kontakteja, mutta ei mitään konkreettista valmiina. Heinäkuussa saimme 20 000 euron lainan yksityiseltä rahoittajalta ja aloitimme itse koulun rakentamisen ja opettajien rekrytoinnin.
Syyskuussa 12 hengen tiimimme matkusti Kambodzaan ja avasimme yrityksemme. Avajaisiin saapui paikallisia viranomaisia ja yli sata lasta. Yrityksemme, Kambodzaan perustettu yksityinen koulu, työllistää tällä hetkellä seitsemän paikallista ihmistä, joista kolme on opettajia.

Mitä tämä kehittyvään maahan perustettu yritys ja koko johtajuusohjelma opetti minulle? Ensinnäkin sen, että ihmiset ovat samanlaisia kaikkialla maailmassa, kulttuurista ja henkilökohtaisista kokemuksista riippumatta. Toiseksi, minkä tahansa muutoksen aloittaminen alkaa kommunikaatiosta ja kaikki kommunikaatio alkaa toisen ihmisen kuuntelemisella. Kolmanneksi, johtaminen tapahtuu aina oman esimerkin kautta. Bookbridge-ohjelma oli uskomaton kokemus ja oli hienoa olla rakentamassa parempaa tulevaisuutta kambodzalaisille lapsille.

Juho-Matias Lähdeniemi
Hilti (Suomi) Oy

Jaa