Suuri vaikutus palokatkojen kustannuksiin on myös työjärjestyksellä. Kun palokatkosuunnittelu tehdään hyvissä ajoin, voidaan hyödyntää esiasennettavia palokatkoja, joilla saadaan lisättyä työmaatehokkuutta ja kustannussäästöjä. Esiasennettuja palokatkoratkaisuja ovat esimerkiksi CFS-TTS -väliseinäsaumat, muuntojoustava CFS-SL GA -palokatkokaulus sähköläpivienneille ja valuun jätettävä CFS-CID -palokatko putkien lattialäpivienteihin.
Ei pelkkä hinta – kokonaisuus ratkaisee
- aukkokoko
- työjärjestys
- asennusnopeus
- tuotehinta
- ratkaisujen määrä
Kustannuksia pohtiessa saatetaan helposti jäädä tuijottamaan palokatkotuotteen hintalappua ja vaikka loppupeleissä tuotteen fyysisellä hinnalla on pienin vaikutus kokonaiskustannuksiin. Kuten mainittu, etukäteissuunnittelulla pystytään vaikuttamaan tuoteratkaisuihin hyvissä ajoin ja välttämään mahdollisia ongelmatilanteita työmaalla. Palokatkon hintaan vaikuttaa tuotehinnan lisäksi asennusnopeus, työjärjestys ja aikaisemmin mainittu aukkokoko.
Tuotevalintoja voi ohjata lisäksi suunnittelulle asetetut lisävaatimukset. Rakennuksen tai käytettävien tilojen käyttötarkoitus tulee huomioida suunnitteluvaiheessa ja palokatkotuotteet valita niin että ne soveltuvat käytettäväksi kohteessa. Esimerkiksi väestönsuojatiloihin valittavat tuotteet on testattu räjähdyspaineen keston varalta tai tuotteilla on kohteen vaatimat ympäristöystävällisen rakentamisen luokitukset. Suunnitelmaan valitaan siis tarkoituksenmukaiset tuotteet painottaen vaatimusten, hinnan, asennushelppouden ja työjärjestyksen kannalta järkeviä tuotteita.
Kustannustehokkaaseen suunnitteluun liittyy vahvasti myös valittujen tuotteiden ja menetelmien määrä. Iso määrä erilaisia ratkaisuja tarkoittaa useampia detaljipiirustuksia ja ohjeita sekä monimutkaisempia pohjakuvia. Nämä johtavat helposti suurempaan materiaalihukkaan, mutta ennen kaikkea suurempaan riskiin tehdä virheitä palokatkojen asennuksessa. Kun erilaisten ratkaisujen määrä minimoidaan, asentajien työ selkeytyy, tehostuu ja helpottuu huomattavasti.