Puurakentamisen tuleva kasvu ja suosio havaittiin Hiltillä jo hyvän aikaa sitten ja ensimmäinen sovelluksemme, johon resursseja kohdistettiin oli palokatkot. Tahtotilana oli löytää vaatimukset täyttävät palokatkoratkaisut suoraan massiivipuurakenteeseen toteutettuna ja ymmärtää, mitä puurakenteiden palokatkoilta vaaditaan. Ensimmäiset testaukset on tehty, ymmärrystä on saatu ja testatut ratkaisut ovat nyt tarjolla.
Mitä sitten palokatkojen suhteen on hyvä huomioida kun rakenteena on betonin sijaan CLT-massiivipuu? Ensinnäkin suoraan puurakenteeseen asennetut palokatkotuotteet tulee olla testattuna puurakenteessa. Joillekin ehkä päivänselvä asia, mutta valitettavasti kaikille ei. Betoni- tai kipsilevyrakenteissa testattuja palokatkoja ei siis voida soveltaa suoraan puurakenteeseen. Miksi näin? Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, puu hiltyy palaessaan ja käytettävän palokatkotuotteen tulee kompensoida puun hiiltymistä, jotta savutiiveys varmistetaan. Tämän takia puurakenteiden palokatkotuotteet ovat yleensä paisuvia.
Toinen huomioitava asia on CLT-rakenteen vaatimukset. Rakenteen vahvuus vaikuttaa lähes aina suoraan palokatkon EI-luokkaan. Samankokoinen tekniikka, samalla palokatkotuotteella, voi 80 mm vahvassa CLT -rakenteessa läpäistä EI60 vaatimuksen, kun taas 140 mm rakenteessa luokitus voi olla EI90. Vastaavasti sallittu putkikoko usein kasvaa rakenteen vahvuuden kasvaessa. Mutta nyrkkisääntönä on, että suurin mahdollinen EI -luokka on
- EI60 kun rakenne ≥ 80 mm
- EI90 kun rakenne ≥ 100 mm
- EI120 kun rakenne ≥ 140 mm
Eri vahvuisissa rakenteissa on myös vaatimuksia palonpuoleisen puukerroksen vahvuudelle. Kerroksien määrä tulee aina olla yli kolmen, mutta 80 mm ja 100 mm vahvoissa rakenteissa palopuoleinen kerros tulee olla vähintään 20mm vahva ja 140 mm rakenteessa vähintään 40 mm vahva.
Kolmas huomioitava asia on läpivientien reikäkoko. Betonirakenteissa reikäkokoon vaihdellessa ratkaisuja löytyy monesti silti useampi. Puurakenteisssa testauksia on tehty huomattavasti vähemmän, minkä takia myös ratkaisuvaihtoehtoja on huomattavasti vähemmän. Tämä luo tarkemmat vaatimukset reikäkoolle, jotta testattuja ratkaisuja voitaisiin käyttää. Pääsääntöisesti reikäkokovaatimus ratkaisuissamme on tekniikan halkaisija (mahdollisen eristeen kanssa) + max 30 mm. Tämä tulee huomioida reikäkierron suunnittelussa.