Palataan takaisin Topten-käytäntöjen päivityksiin. Rakenteiden suunnittelun ja toteutuksen perusteet -asiakirjaan tuli useampi päivitys, jotka alkavat kohdasta 4.0 Lujuuden kannalta merkittävien täydentävien rakenteiden suunnittelun perusteet ja siellä tarkemmin kohdasta 4.1 Ripustettavat rakenteet ja kiinnitykset. Kyseisessä kappaleessa ohjeistetaan ottamaan kantaa
- Alakattoihin, RT 84-10916
- Tekniikkakannakkeisiin
- Vesikattoihin
- Julkisivuihin
- Pelastustoiminnan kannalta olennaiset kannatukset käsitellään kohdassa 9.2
Suunnittelijaa ohjeistetaan siis ottamaan kantaa kannatusperiaatteisiin ja kannatusratkaisuihin jo hankkeen alkuvaiheessa.
Kohdassa 5 suunnittelu ja toteutusjärjestelmä pyydetään kertomaan käytettävistä suunnittelumenetelmistä. Jos halutaan seurata Ympäristöministeriön asetuksia, tässä kappaleessa mainitaan eurokoodipohjaisesta suunnittelusta turvallisuudelle merkityksellisten kannatusten osalta. Muitakin menetelmiä voidaan kyllä käyttää, mutta tällöin suunnittelijan tulee Topten-ohjeen mukaan kuitenkin antaa selvitys ja perustelunsa suunnittelujärjestelmien rinnakkaiskäytöstä.
Kohdassa 9.2 Rakennusfysiikka on kohta 9.2 Rakenteiden paloturvallisuus, jossa suunnittelija voi määrittää alustavat perusteet ja vaatimukset mahdollisista paloluokitelluista kannatuksista.
LVI-suunnittelun ja totetuksen sekä käyttöönoton perusteet-asiakirjaan tuli kaksi päivitystä. Ohjeeseen lisättiin kohta 6 Kannakoinnit sekä kohtaan 8. Rakentamisen aikaiset järjestelmät ja asennukset, kohta 8.1 Kannakoinnit. Kyseisissä kappaleissa LVI-suunnittelija ottaa täten kantaa tuleviin kannatuksiin.
Päivityksiä tehtiin siis RAK- sekä LVI-puolen ohjekortteihin. Mutta tapahtuuko tällöin se perinteinen, että ”jaettu vastuu ei ole kenenkään vastuu”? Ei oikeastaan. Hankkeet ovat yksilöllisiä kokonsa sekä luonteensa takia. Viranomaisten palautteen mukaan he eivät halua päättää rakennushankkeeseen ryhtyvän puolesta kuka kannanoton kannatuksiin tekee. Viranomainen vain halusi tehdä päivitykset kumpaankin ohjekorttiin ja varmistaa tällä tavalla, että asiaan kiinnitetään riittävästi huomiota ja kannatukset hoidetaan turvallisesti sekä voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Rakennushankkeeseen ryhtyvä voi suunnittelusopimuksissaan määrittää kannatussuunnittelun vastuut parhaaksi katsomallaan tavalla.