Laitteet palveluna

Kuinka Laitteet palveluna eli EaaS (Equipment as a Service) muuttaa rakennusalaa?

How 'Equipment as a Service' is changing the construction industry

Mitä Laitteet palveluna tarkoittaa?

Laitteet palveluna tarkoittaa laitteen tilausperusteista käyttöä maksua vastaan sen sijaan, että laite ostettaisiin suoraan omaan käyttöön. Laitteet palveluna muuttaa rakennusyritysten tapaa harjoittaa liiketoimintaansa, kun ne siirtyvät kohti kestävämpää työskentelytapaa ja pyrkivät vähentämään kulutustaan.

Rakentaminen on suuri luonnonvarojen kuluttaja. Vuokraamalla laitteet palveluna palveluntarjoajalta, joka edistää kestävää toimitusketjua ja noudattaa kiertotalouden periaatteita (kuten korjattavuus, kierrätettävyys ja vastuullinen hankinta), rakennusyritykset edistävät omalta osaltaan kestävämpää teollisuutta.

Muutoksen hyödyt

On monia syitä, miksi alalla on siirrytty rakennuslaitteiden ostamisesta ja omistamisesta niiden tilausperusteiseen hankintaan. Markkinoiden epävarmuus ja lisääntynyt tarve lean-johtamiselle ovat varmasti yksi avaintekijä. Yritykset ovat joutuneet muuttamaan ajattelutapaansa ja ottamaan käyttöön uusia, joustavampia liiketoimintaprosesseja säilyttääkseen kilpailukykynsä.

Laite palveluna on yleisesti käytetty keino vähentää kustannuksia. Aihe on aina ollut tärkeä, mutta viime vuosina siitä on tullut entistä tärkeämpi. Kasvavat kustannukset heikentävät yritysten voittomarginaalia. Siirtymällä laitteet palveluna -malliin rakennusyritykset välttyvät laitteiden hankintakustannuksilta ja voivat pitää rahat yrityksessä. Laitteen koko elinkaaren aikana sen huoltoon ja korjauksiin kuluu vähemmän aikaa ja rahaa, koska niistä vastaa palveluntarjoaja.

Sama periaate koskee kadonneiden tai varastettujen työkalujen korvaamista. Varastettujen tavaroiden kustannukset katetaan yleensä palvelusopimuksella ilman lisäkustannuksia käyttäjälle. Tämän lisäksi työmarkkinoilla ammattitaitoiset työntekijät voivat olla hyvin valikoivia työnantajien suhteen. He haluavat yleensä työskennellä yrityksissä, jotka investoivat uusimpaan teknologiaan, ja näin työnantajat voivat lisätä omaa houkuttelevuuttaan. Laitteet palveluna -konsepti voi myös auttaa työnantajia rekrytoimaan lisää työntekijöitä. 

Ammattitaitoiset työntekijät hakeutuvat mielellään yrityksiin, jotka investoivat ja käyttävät uusinta teknologiaa.

Liiketoiminnan tehostaminen

Digiteknologia tehostaa

Ei ole salaisuus, että rakennusala on ollut hidas omaksumaan uusia teknologioita. Itse asiassa McKinsey Global Institute -tutkimuslaitoksen Industry Digitisation -indeksi arvioi rakennnussektorin yhdeksi vähiten digitalisoiduista aloista maailmassa.

Uusilla teknologioilla kerätään laitteiden käyttödataa, jota voidaan hyödyntää liiketoiminnan tehostamisessa päätöksenteon tukena.

Kun aiemmin tietoja käyttivät työmaan työntekijät, nyt niitä voivat käsitellä toimistohenkilöstö tai laitteen palveluntarjoaja. Näin ammattitaitoiset työntekijät voivat keskittyä siihen, mitä he parhaiten osaavat. Palveluntarjoaja voi jopa käyttää osaa tiedoista suoraan kehittääkseen entistä tehokkaampaa palvelua.

Laitteet palveluna käytännössä

Monesti muutos on hyvästä ja aika ajoin tekee hyvää katsoa asioita uudesta näkökulmasta. Uudet tavat toimia ja hoitaa liiketoimintaa voivat tehdä teistä vielä joustavampia ja tuottavampia – ja Laitteet palvelun voi olla yhtenä apuna muutoksessa.

Jos hauat tietää lisää EAAS:stä, ota meihin yhteyttä alla olevan linkin kautta.

Tai voit rekisteröityä verkkosivuillamme ja tilata uutiskirjeemme, jossa kerromme tulevista uutuuksista sekä tuotteista ja palveluistamme lisää.

(Jos olet jo rekisteröitynyt, voi hallita uutiskirjeen asetuksia täältä)

Jaa