IoT:n käyttöönotto työmaalla
IoT on jo yleistynyt suurilla rakennustyömailla, etenkin niillä, jotka käyttävät raskaita työkaluja. Joitakin laitteita voidaan ohjata etänä suurella tarkkuudella, kun taas toisissa on antureita, jotka lähettävät automaattisesti huolto- ja käyttöilmoitukset. Kummassakin tapauksessa IoT auttaa yrityksiä suojaamaan käyttöomaisuutensa arvoa mahdollistamalla ennaltaehkäisevän ylläpidon ja etsimällä keinoja lisätä tuottavuutta.
Kalliiden ja raskaiden laitteiden kohdalla saavutetaan välittömästi suoria säästöjä. Entä sitten sähkötyökalut? Esimerkiksi kuormaajaan verrattuna yksittäisten työkalujen kustannukset saattavat tuntua vähäpätöisiltä. Mutta kun otetaan huomioon, että jokaisella työntekijällä on todennäköisesti käytössään kaksi tai useampia sähkötyökaluja (yhteisten työkalujen lisäksi), välittömät ja välilliset kokonaiskustannukset voivat nousta nopeasti. Olipa yrityksellä sitten 5 tai 5 000 akkuporakonetta, on tärkeää varmistaa, että jokainen niistä tarjoaa mahdollisimman suuren lisäarvon.
Mietipä seuraavaa: mitkä ovat akkutyökalujesi hallintaan liittyvät todelliset kustannukset? Laitteiden ostoista, korjauksista, huollosta ja kalibroinnista aiheutuu välittömiä kustannuksia, kun taas työkalujen hankinnasta, vikojen hallinnasta ja kadonneiden laitteiden jäljittämisestä syntyy välillisiä kustannuksia. Akun tai työkalun suorituskyvyn heikentyessä ajan myötä ei tuottavuuden laskua välttämättä huomaa.
Samaan aikaan kun rakentaminen kukoistaa, kysyntä kasvaa ja hankkeiden aikataulut muuttuvat yhä kireämmiksi, kaluston hallinnasta tulee yhä monimutkaisempaa. Yhtäkkiä perinteiset toimintatavat – paperiasiakirjat, yhteensopimaton tekniikka ja erilliset alustat – eivät enää riitä. Kaikki tämä heikentää yrityksen tulosta.
Tässä IoT voi olla avuksi. Työmaatietoja tallentavat älykkäät akut ja työkalut voivat digitalisoida prosesseja taustalla, jolloin voit hallita kustannuksia paremmin ja pitää henkilöstösi työn tuottavana.