- Etusivu
- Porakoneen valintaopas

Porakoneen valintaopas
Valitse sopivin porakone tarpeisiisi
Hiltillä on laaja valikoima porakoneita, jotka soveltuvat rakentamisen ammattilaisille ja kaikille toimialoille. Koska käyttökohteita on runsaasti, juuri omaan tarpeeseen sopivan poran löytäminen saattaa tuntua haastavalta. Helppolukuinen valintaoppaamme auttaa sinua valitsemaan omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan porakoneen useiden vaihtoehtojen joukosta. Näin varmistat, että käytössäsi on aina oikeat työkalut.
Porakonetyypit
Porakoneet
Porakoneet ovat jokaisen ammattilaisen ja nikkaroijan yleisimmin käyttämä poratyyppi. Niitä käytetään pääasiassa reikien poraamiseen kevyisiin materiaaleihin kuten puuhun, laattoihin, metalliin tai muoviin.
Porakoneet, joissa ei ole iskutoimintoa, ovat yleensä kustannustehokkaampia. Ne soveltuvat myös ruuvien kiinnittämiseen eri materiaaleihin, kuten puuhun. Useimmissa porakoneissa on säädettävä nopeus, mikä tekee niistä monipuolisen työkalun ammattilaisille, joiden täytyy porata ja ruuvata usein.
Iskuporakoneet
Iskuporakone on samankaltainen kuin porakone. Tärkeimpänä erona on, että iskuporakoneen istukka liikkuu eteen- ja taaksepäin tuottaen iskuliikkeen samalla tavoin kuin vasara. Siksi iskuporakone sopii kovien materiaalien, kuten betonin ja muurauksen, poraamiseen. Iskuporakoneen asetuksia voi myös säätää työstettävän materiaalin mukaan. Näin minimoidaan pintavaurioita siirryttäessä iskuporaustilaan ja samalla helpotetaan eri materiaalien poraamista.
SDS-iskuporavasarat
SDS-iskuporavasarat on suunniteltu kaikkein kovimpien materiaalien, kuten kiven, betonin tai muurauksen, poraamiseen. SDS on lyhenne sanoista Slotted Drive System, mikä tarkoittaa, että siinä on tietyntyyppinen poranterä, joka soveltuu vain tämän tyyppiselle porakoneelle. Verrattuna porakoneeseen, jossa istukka kiristetään käsin, nämä poranterät lukittuvat työkaluun urien ja jousikuormitetun istukan ansiosta, eikä niitä tarvitsee kiristää. SDS- porassa on myös samankaltainen iskutoiminto kuin iskuporassa, mutta siinä on tavallisesti mäntä eikä edestakaisin liikkuva istukka kuten iskuporassa.
Markkinoilla on tällä hetkellä kolmea eri SDS-poratyyppiä:
1. SDS: Työkalun perusversio
2. SDS+: Yleensä kevyempi kuin suuremmat SDS Max -mallit, käyttää kiinnityspäältään 10 mm:n paksuista terää.
3. SDS Max: Käyttää kiinnityspäältään 18 mm:n paksuista terää, suunniteltu raskaaseen käyttöön
Timanttiporat
Jos haluat tehdä suuria läpivientejä kovaan materiaaliin, kuten teräsbetoniin, asfalttiin tai muuraukseen, timanttipora on tähän työhön juuri oikea työkalu. Timanttiporauksessa käytetään onteloteriä, jotka tekevät työstä helppoa vaikeimmissakin käyttökohteissa. Lisäksi niitä voidaan käyttää märkäporaukseen tarkoitetun lisäsarjan kanssa pölyn vähentämiseksi ja suorituskyvyn parantamiseksi.
Timanttiporaa voidaan mallista riippuen käyttää joko käsivaraisena tai poraustukeen asennettuna vaativammissa tehtävissä. Poraustukeen kiinnitetty timanttipora estää myös käyttäjän väsymyksen, mikä on tärkeää työntekijän terveyden ja turvallisuuden kannalta. Timanttipora saattaa olla hiljaisempi kuin muut porakoneet, mutta vaatii usein lisäpuhdistusta ja huoltoa johtuen sen käytöstä kovimmissa, enemmän pölyä tuottavissa materiaaleissa.
Kulmaistukalliset porat
Viime aikoina kulmaistukallisten porien suosio on kasvanut. Kulmaistukallisessa porassa/-ruuvaimessa on tavallista porakonetta matalampi kärki, jolloin työkalulla pääsee helpommin käsiksi ahtaisiin paikkoihin. Poran kompaktin luonteen ja matalamman tehon vuoksi kulmaistukalliset porat eivät yleensä sovellu koville pohjamateriaaleille tai haastavimmille pinnoille, ja puu ja metalli ovatkin sen yleisimpiä käyttökohteita. Heikommasta tehostaan huolimatta työkalu on näppärä lisä kalustoon, sillä sitä voidaan käyttää ja ohjata yhdellä kädellä.
Iskuvääntimet ja iskevät mutterivääntimet
Tässä oppaassa esitellyt porakoneet ovat työkaluja, joita käytetään pääasiassa reikien tekemiseen. Iskuvääntimet on tarkoitettu ruuvien tai pulttien kiinnittämiseen, kun taas iskeviä mutterivääntimiä käytetään pulttien ja kiinnikkeiden kiristämiseen. Lisätietoa näistä tuotteista löydät valintaoppaastamme.
Isku- ja ruuvivääntimien valintaopasMitä sinun kannattaa ottaa huomioon porakonetta ostaessasi
Istukkatyyppi
Istukan valinnalla voi olla merkitystä työkalun käytettävyyden ja tehokkuuden kannalta, joten se kannattaa ottaa ensisijaisesti huomioon ajatellen tulevia poraustöitä. Porakoneissa on kolme istukkatyyppiä - mallista riippuen: Avaimellinen, avaimeton ja SDS -istukka.
Avainistukka vaatii "istukka-avaimen" terän kiinnittämiseen ja irrottamiseen.
Avaimettomassa istukassa terän kiinnitys ja irrotus tapahtuu pyörittämällä istukkaa käsin.
SDS-istukoissa poranterät voidaan lukita paikalleen.
Nopeusasetukset
Useimmissa porakoneissa on säädettävä nopeudenasetus eri kierrosluvuille (RPM). Nopeudet vaihtelevat porattavan materiaalin mukaan. Alhainen kierrosluku toimii yleensä paremmin metallia porattaessa, jolloin tarvitaan suurempaa vääntömomenttia. Puuta tai muovia porattaessa voidaan käyttää korkeampia kierroslukuja. Oikean nopeuden valitseminen lisää työskentelytarkkuutta, pidentää poranterien käyttöikää ja parantaa työn tehokkuutta.
Vääntömomentti
Vääntömomentilla tarkoitetaan porakoneen moottorin tuottamaa pyörimisvoimaa mitattuna newtonmetreinä (Nm). Suuremmalla ja pienemmällä vääntömomentilla on omat etunsa riippuen sovelluksesta. Suurempi vääntömomentti sopii yleensä parhaiten raskaisiin töihin, kun taas pienempi vääntömomentti on riittävä kevyisiin päivittäisiin tehtäviin. Kuten eri nopeusasetusten kohdalla, käyttäjät voivat säätää vääntömomenttiasetukset omien tarpeidensa mukaan.
Muista: kun porausnopeutta lisätään, vääntömomentti pienenee. Alhaisella nopeudella porattaessa voidaan käyttää suurempaa vääntömomenttia.
Poranterän koko
Poranterän koko määrittää porattavan reiän koon. Useimmissa porissa, joissa on joko avaimellinen tai avaimeton standardi-istukka, voidaan yleensä käyttää halkaisijaltaan maksimissaan 1/2 tuuman/13 mm:n teriä. SDS-työkaluissa voidaan käyttää isompia poranteriä, joita ei voida käyttää muissa poratyypeissä. Oikeankokoisen poranterän valinta riippuu aina sovelluksesta.
Moottorin valinta (hiiliharjallinen tai hiiliharjaton moottori)
Monien työkalujen sähkömoottoreissa on joko hiiliharjallinen tai hiiliharjaton moottori.
Hiiliharjallisissa moottoreissa käytetään hiiliharjoja moottorin toiminnan mahdollistamiseksi, mikä lisää kitkaa ja kulumista moottorin käyttöiän aikana.
Hiiliharjattomissa moottoreissa käytetään magneetteja tai elektroniikkaa moottorin pyörittämiseen, mikä tarjoaa suuremman nopeuden, suuremman vääntömomentin ja pidemmän akun käyttöiän.
Koska hiiliharjattomien moottorien rakenneosat ovat kehittyneempiä hiiliharjallisiin versioihin verrattuna, hiiliharjattomilla moottoreilla varustetut porat ovat kalliimpia. Lopputuloksena on kuitenkin tuote, jolla on pidempi käyttöikä. Joten vaikka hiiliharjoilla varustettu moottori voi olla edullisempi, sen käyttöikä on lyhyempi ja se vaatii useammin huoltoa.
Johdolliset ja akkukäyttöiset porakoneet
Johdolliset porakoneet ovat yleensä tehokkaampia mutta huonommin liikuteltavia. Akkuporakoneet käyttävät ladattavia akkuja ja tarjoavat enemmän liikkuvuutta ja käyttömukavuutta.
Valinta näiden kahden työkalun välillä kannattaa tehdä työn vaativuuden ja sovelluksen mukaan. Pajoilla saatetaan suosia johdollista työkalua, kun taas ne ammattilaiset, jotka tarvitsevat liikuteltavuutta ja haluavat välttää pitkiä johtoja turvallisuus- ja kompastumisvaaran vuoksi, suosivat akkukäyttöistä työkalua.
Akkutyökaluja käytettäessä kannattaa aina ottaa huomioon työkalun käyttöaika ja akkujen lataukseen kuluva aika työkatkosten välttämiseksi.
Lisävarusteet
- Akut ja laturit: Jos käytät akkuporakonetta, lisäakkujen ansiosta pysyt tuottavana pidempään.
- Pölynhallinnan varusteet: Kaikkien tulisi voida työskennellä turvallisessa ympäristössä. Ota aina käyttöön pölynhallintavarusteet etenkin silloin, kun poraat kiviainesta.
- Työkalulaukku ja turvaköysi: Työkalulaukku pitää kalustosi suojassa pölyltä ja järjestyksessä, ja turvaköysi tai vyökoukku vähentää onnettomuusriskiä käytön aikana.
Tutustu porakonevalikoimaamme
Hiltillä on valikoima porakoneita, jotka soveltuvat monenlaisiin sovelluksiin. Olipa kyseessä metalli, puu tai muovi, voit luottaa korkealaatuisiin tuotteisiimme, joiden avulla saat työn tehtyä kerralla oikein.