3 tapaa parantaa turvallisuutta korkealla työskenneltäessä

Construction worker using a Hilti tool

Tapaturmavakuutuskeskuksen Tilastosovellus Tikun (Tapaturmavakuutuskeskus, 8/2021) mukaan putoamis-, hyppäämis-, kaatumis- ja liukastumisonnettomuudet ovat suurin syy rakennustyöntekijöiden vakaville loukkaantumisille. Tapaturmavakuutuskeskuksen raportti kertoo myös käsikäyttöisten työkalujen, kuten akkutyökalujen, käytön yhteydessä sattuvien tapaturmien olevan rakennusalalla yleisiä. Vuonna 2020 talonrakentamisen toimialalla käsikäyttöisillä työkaluilla työskentely on aiheuttanut yli 20% palkansaajien työpaikkatapaturmista.

 

Työskentely käsikäyttöisillä työkaluilla korkealla voi olla hankalaa ja vaarallista ja asiakkaamme kertovatkin usein, että työntekijöiden turvallisuus on heille tärkeää. Monella toimialalla korkealla työskentelyä ei voida välttää, mutta onneksi turvallisuutta voidaan helposti parantaa. 

 

Tässä kolme tapaa parantaa turvallisuutta korkealla työskenneltäessä:

1. Akkukoneet

Työntekijä käyttää Hilti SF 2H-A12 -akkuporakonetta

Useimmat yritykset suosivat akkukoneita työmaillaan, eikä niiden suosiota tarvitse ihmetellä. Ne ovat johdollisia työkaluja kevyempiä eikä johtojen sotkeutumista tarvitse pelätä työskenneltäessä korkealla. Liikuteltavia virtalähteitä ei tarvitse kantaa mukana, joka on erityisen tärkeää kun työskennellään telineellä tai tasanteella rakennuksen ulkopuolella. Kevyt 12V työkalujen valikoimamme on ideaali ahtaissa paikoissa työskentelyyn, kun taas 22V valikoima tarjoaa ratkaisuja kaikille rakennustoimialoille.

Akkukoneemme ovat aina kompakteja ja tarpeeksi kevyitä, jotta korkealla työskentely olisi turvallisempi ja miellyttävämpi kokemus, olipa kyse sitten putkenpitimien asennuksesta käyttäen 12V:n SF 2 -akkuruuvainta, väliseinien ruuvaamisesta 22V:n SD 5000 väliseinäruuvaimella tai betonin poraamisesta tehokkaalla 22V:n TE 4 -poravasaralla. 

2. Työkalupidikkeet

Worker using a Hilti tool with a Hilti tool tether

Työkalupidike helpottaa huolta työkalun putoamisesta korkealla työskenneltäessä. Iskua vaimentava elastinen turvaköysi estää työkalun putoamisen maahan suojaten sitä vaurioitumiselta ja vähentää työntekijän tapaturmariskiä, kun putoavaa työkalua ei tarvitse kurotella. Karabiinihaka on itsestään lukkiutuva, joten sitä on helpo käyttää yhdellä kädellä eikä tahattoman avautumisen riskiä ole. Jos työkalusi painaa maksimissaan 6.8kg ja siinä on avoin kahva, voit käyttää kevyempää turvakäyttö yhdessä työkaluhihnan kanssa.

Vahvempi turvaköysi on tarkoitettu isommille, maksimissaan 11.4kg painoisille työkaluille, joissa on suljettu kahva. Molemmat turvaköydet ovat ANSI-yhteensopivia, eli ne on testattu työkalujen putoamista ehkäisevien edistyneiden standardien mukaisesti. Köydet on testattu myös Hiltin omilla työkaluilla, joten voit varmasti olla huoletta! 

3. Suorakiinnitys

Työntekijä käyttää Hilti DX 6 -kiinnitystyökalua

Yksi tapa vähentää riskejä korkealla työskenneltäessä on yksinkertaistaa tehtävää jo lähtökohtaisesti. Esimerkiksi suorakiinnitys on erinomainen vaihtoehto perinteiselle poraa ja kiinnitä -metodille, joka tyypillisesti vaatii enemmän työkaluja ja liikkuvia osia. Vaihtamalla porakoneen, poranterät, imurin ja ankkurointimassan Hilti DX 6 -panosnaulaimeen, et vähennä pelkästään tarvittavien työkalujen määrää, vaan myös aikaa, jonka joudut korkealla työskentelemään. Suorakiinnitystyökalujamme, jotka soveltuvat useisiin eri kiinnityssovelluksiin niin betoniin kuin teräkseen, voidaan myös käyttää työkalupidikkeen kanssa, mikä tekee työskentelystä entistäkin turvallisempaa. 

Haluatko lukea lisää työturvallisuuden parantamisesta? Vieraile turvallisuusominaisuuksista kertovalla sivulla!

Jaa