Tutustu älykkäämpään putkien puristusprosessiin

9 kysytyintä asiaa liittyen uusiin putkipuristimiin

pipe press jaws
Please enter alternative text here (optional)

Juomavesi- ja lämmitysjärjestelmäputkien yhdistämisessä käytetään monia eri menetelmiä. Nykyään yhä useampi asiakas liittää putket melkein yksinomaan puristamalla. Tällä hetkellä käytettävät asennustavat, kuten ”kierteitys”, ”hitsaus” tai ”juottaminen”, voivat olla aikaa vieviä ja vaativat erityisosaamista. Puristusliitosten ansiosta asiakkaat voivat liittää kaksi putkea hydraulisen työkalun ja puristusleukojen avulla muutamassa sekunnissa, jolloin työ käy nopeasti ja turvallisesti. Kun nämä edut yhdistetään Hilti teknologiaan - esimerkiksi Hilti Connect -sovellukseen, joka näyttää työkalujen ja puristusleukojen huoltohistorian, tulee puristustyökalujen ja liitostöiden hallinnasta tuottavampaa ja tehokkaampaa. 

Hilti puristustyökalut ja -leuat soveltuvat jopa 108 mm putkille niiden profiilista riippuen kattaen kaikki puristussovellukset. Sen jälkeen, kun työkalu tuli markkinoille viime vuoden elokuussa, meille on tullut valtavasti kysymyksiä sosiaalisessa mediassa liittyen puristusprosessiin, puristusleukoihin ja itse työkaluun. Niinpä olemme pyytäneet akkutyökalujen tuotepäällikköä, Jutta Väätästä, vastaamaan 9 yleisemmin esitettyyn kysymykseen.    

1. Miten Hiltin kaksi nykyistä putkipuristinta eroavat toisistaan?

Hiltin putkipuristimet eroavat toisistaan puristusvoiman osalta. Esimerkiksi NPR 19-A:lla puristusvoima on 19 kN, kun taas NPR 32-A:lla se on 32 kN. Puristusvoima määrittelee yleensä putken koon. Pienempi työkalu soveltuu pienempiin putkikokoihin ja suurempaa työkalua voidaan käyttää hieman suurempiin putkiin. Tämä riippuu luonnollisesti putkijärjestelmästä ja siitä, käytetäänkö oikeaa puristusleukaa. Olemme piakkoin tuomassa markkinoille myös kolmannen työkalun, jolla asiakkaat voivat puristaa suurempia (yli 77 mm ) putkikokoja.

2. Mitä akkua putkipuristimessa tulisi käyttää?

Putkipuristimemme ovat yhteensopivia Hiltin kaikkien 22 V akkujen kanssa. Mikä sitten erottaa Hiltin akut muista? Hilti Blogistamme löydät artikkeleita liittyen akkujen valintaan, tekniikkaan, historiaan ym.

 

3. Montako puristusta näillä akuilla voi tehdä?

Kompakti 22V / 2.6 Ah akkumme tarjoaa riittävästi energiaa tyypillisen työpäivän ajaksi. On kuitenkin vaikeaa antaa tarkkaa tietoa puristusten määrästä yhtä akun latausta kohden. Ne vaihtelevat paljon putken halkaisijan, lämpötilan ja käyttäjän työskentelytavan mukaan. 

4. Mitä tapahtuu, jos keskeytän puristustyön?

Jos keskeytät puristustyön, mutta et paina vapautuspainetta, voit painaa käyttökytkintä uudelleen, jolloin NPR-putkipuristin suorittaa puristuksen loppuun. Tai jos painat vapautuspainiketta kesken puristustyön, työkalu alkaa piipata, ja punainen vilkkuva valo varoittaa käyttäjää siitä, että puristustyö ei ole vielä valmis. 

5. Mistä tiedän, että puristustyö on valmis?

Hilti NPR -työkalujen mäntä poistuu automaattisesti, kun puristustoiminto on suoritettu. Kuitenkin ainoa tapa, jolla asiakas voi varmistua, että puristus on tehty oikein, on normin mukaisen puristustestin suorittaminen  - kyseessä on alan standarditesti, joka tulisi suorittaa kaikissa putkiasennuksissa.

6. Mitä eroa on standardi- ja pienikokoisella puristusleualla?

NPR PM -sarjan puristusleukamme ovat nk. minileukoja, koska ne ovat yhteensopivia NPR 19-A -työkalun kanssa. Hilti NPR PS -puristusleuat taas ovat standardikokoisia leukoja, sillä ne sopivat käytettäviksi NPR 32-A -työkalun kanssa. Muista, että leukoja ei voi vaihtaa työkalusta toiseen, sillä ne on kumpikin suunniteltu käytettäväksi vain oman työkalun kanssa.

7. Mikä on leuan profiili?

”Profiili” on leuan sisäosan erityinen muoto, joka soveltuu tiettyjen putkivalmistajien liitoksiin. Siksi on tärkeää valita oikea leuan profiili käytettäviin putkiliittimiin. Jokainen valmistaja määrittelee tarvittavan leuan profiilin sekä työhön soveltuvan leuan ja työkalun.

8. Kuinka usein putkipuristimia ja puristusleukoja tulee huoltaa?

Suosittelemme lähettämään NPR 19-A- ja NPR 32-A -putkipuristimet huollettaviksi 15 000 puristuskerran jälkeen tai kerran vuodessa. 

9. Entä soveltuvatko Hilti putkipuristimet ja puristusleuat käytettäviksi Hilti Connectin kanssa?

Hyviä uutisia! Sekä Hilti NPR -työkalu että NPR PM- ja PS-puristusleuat ovat yhteensopivia Hilti Connectin kanssa. Työkalujen sisällä on NFC-siru lähellä akun liitäntää, joka kommunikoi puhelimen tai tabletin Hilti Connect -sovelluksen kanssa. Puristusleuoissa on tarra, joka mahdollistaa käytön sekä Hilti Connectin että Hilti ON!Trackin kanssa. Hilti Connectin avulla voit esimerkiksi seurata kaikkien puristusleukojen huoltoajankohtia ennakoivasti. Näin varmistat, ettei huoltopäivä pääse unohtumaan.

Onko sinulla muita kysymyksiä koskien putkipuristimia? - siinä tapauksessa siirry sosiaalisen median kanavillemme ja kerro niistä meille!

Jaa