5 vinkkiä akkujen turvalliseen käyttöön

Tuotepäällikkömme Jutta Väätänen kertoo akkujen turvallisuudesta

Vinkkejä akkkujen turvalliseen käyttöön
Jutta Väätänen

Litiumioniakkuja on kaikkialla aina puhelimista hammasharjoihin, akkuporakoneisiin ja kulmahiomakoneisiin. Teknologian yleistyessä sen haavoittuvuudet jäävät helposti huomiotta. Uusimmat lentomatkailuvaatimukset osoittavat, että akut tarvitsevat erityiskäsittelyä. Suurempi tehotiheys tarkoittaa enemmän käyttökohteita, mutta myös suurempia riskejä väärinkäytön tai huollon laiminlyönnin seurauksena. 

Hilti Suomen akkukoneiden tuotepäällikkömme Jutta esittelee 5 litiumioniakkujen turvallisuuteen liittyvää vinkkiä, joiden avulla voit parantaa akkujesi tuottavuutta ja käyttöikää. Oikein käytettyinä litiumioniakut ovat turvallisia. 

1) Useimmiten Li-Ion -akkuihin liittyvät onnettomuudet johtuvat väärinkäytöstä ja huollon laiminlyönnistä

Vakavat väärinkäytökset tai asianmukaisten huoltojen puuttuminen ovat yleisimmät syyt litiumioniakkujen aiheuttamiin onnettomuuksiin. Akkuja saatetaan esimerkiksi käyttää vasarana, liittää yhteen yhteensopimattomien laitteiden kanssa tai muuttaa niiden elektroniikkaa. Nämä ovat muutamia esimerkkejä akkujen virheellisestä käytöstä. Väärinkäytön seurauksena yhden tai useamman litiumionikennon lämpötila ja paine eivät pysy hallinnassa ja nousevat tasolle, jota kennopaketti ei kestä. Tällöin akusta voi vuotaa vaarallisia kemikaaleja tai myrkyllistä savua. Pahimmassa tapauksessa akku voi syttyä liekkeihin.

→ Akun muuttaminen vahingoittaa todennäköisesti kennoja ja elektroniikkaa.

Please enter alternative text here (optional)

2) Lämpötila on olennaista Li-Ion -akuille

Lämpötila vaikuttaa akkujen suorituskykyyn. Yleisesti ottaen litiumteknologia toimii turvallisesti -20 ja 60 asteen välillä. Käyttöturvallisuuden varmistamiseksi akkuihin sisäänrakennettu elektroniikka ja ohjelmistot estävät akun käytön epäturvallisissa lämpötiloissa. Akut eivät kestä hyvin korkeita lämpötiloja ja ne voivat menettää kapasitettiaan ja suorituskykyään pysyvästi, jos niitä käytetään tai varastoidaan yli 60 asteen lämpötilassa. 

→ Ihanteellinen lämpötila-alue on välillä 10 ° ja 30 °.

Please enter alternative text here (optional)

3) Käytä akkujen lataamiseen sertifioituja, yhteensopivia laitteita

Lataus- ja purkautumisprosessi rasittavat akun kemiaa. Tällaisen rasituksen voimakkuus riippuu useista olosuhteista, kuten lämpötilasta, työkalun ja laturin tyypistä sekä käyttötarkoituksesta. Paras tapa välttää ei-toivotut seuraukset on käyttää sertifioituja, yhteensopivia työkaluja ja latureita, jotka vaihtavat tietoja akun kanssa ja pysäyttävät tai säätävät energiansiirtoa tarvittaessa.    Suosittelemme tarkistamaan akut säännöllisesti ja välttämään latausta tai purkautumista, jos akussa on näkyviä vaurioita.

 → Käytä sertifioituja, yhteensopivia työkaluja ja latureita, jotta vältät ei-toivotut seuraukset.  

Please enter alternative text here (optional)

4) Pidä akut erillään työkaluista ja latureista

Jos akku kuumenee epätavallisen paljon käytön tai latauksen aikana, irrota akku työkalusta välittömästi. Anna sen jäähtyä kaukana syttyvistä pinnoista. Onneksi osittaisesta latauksesta ja käytöstä ei pitäisi aiheutua erityisiä huolenaiheita, sillä litiumioniakkujen kapasiteetti ei kärsi osittaisesta latauksesta. Täyteen ladattuna säilytettävä akku on rasituksen alaisena ja ikääntyy nopeasti. Onkin parasta käyttää akkua suhteellisen pian lataamisen jälkeen. 

→  Tarkista akut säännöllisesti ja vältä latausta tai purkautumista, jos akussa on näkyviä vaurioita.

Please enter alternative text here (optional)

5) Huolla akkuja pitämällä ne puhtaana pölystä ja liasta.

Asianmukainen hoito auttaa estämään onnettomuuksia ja takaa paremman suorituskyvyn ja akun käyttöiän. Tärkeintä on pitää akku puhtaana. Huomioi erityisesti ilmastointiaukot ja navat, jotta autat akkua jäähtymään ja estät yllättävät oikosulut. Muista suorittaa ajoittainen puhdistus ilman nesteitä tai paineilmaa, koska ne saattavat vahingoittaa sähkökomponentteja ja pölyä saattaa joutua akun koteloon.  

→ Poista pöly ja lika mieluiten kuivalla, pehmeällä harjalla tai kuivalla pyyhkeellä.

Please enter alternative text here (optional)

Tiesitkö, että uudet työkalusalkkumme ovat tieliikennelain VAK-hyväksyttyjä, joka tarkoittaa, että jatkossa myös akut voi pakata työakalusalkkuihin eikä erillisiä pahvilaatikoita enää tarvita.

Litiumioniteknologia tarjoaa käyttäjilleen useita hyötyjä, kuten suuremman energiatiheyden, hitaan purkautumisvauhdin ja lähesolemattoman muistivaikutuksen. Tehokkaampiin akkuihin liittyy kuitenkin suurempia vaarojen riskejä, jos akkuja ei säilytetä ja käytetä oikein. Hiltin akkujärjestelmissä on sisäisiä suojamekanismeja, mutta asianmukainen käyttö on olennaista, jotta litiumioniakkujen ongelmat voidaan minimoida. 

Akkumme ovat akkukoneidesi sydän. Siksi akkujen turvallisuus on elintärkeää akkutyökalujen tuottavuuden ja monikäyttöisyyden lisäämiseksi. Tarvitseepa sinun sitten porata betonia TE 6-A22 -poravasaralla, kiinnittää kaapeleita ja suojaputkia lattioihin BX3-ME-naulaimella tai ruuvata ankkureita betoniin SIW 6-AT -iskuvääntimellä, me autamme sinua saamaan työt tehdyiksi.

Nämä blogit voivat kiinnostaa sinua

Jaa