Minimoi altistuminen tärinälle

Aktiivinen tärinänvaimennus (AVR) -teknologia ja muut käytännölliset strategiat tärinän vähentämiseen

Rakennusalalla työntekijät altistuvat väistämättä tärinälle heidän poratessaan, piikatessaan ja hioessaan materiaaleja. Voit kuitenkin laskea ja hallita altistumisen sähkötyökalujen tärinälle ja minimoida sen, jolloin rakennustyömaan työntekijät pysyvät terveempinä ja tuottavampina.

Vastuullisena työnantajana haluat varmasti parantaa tiimisi tuottavuutta. Kuinka siis voit hallita tärinän tehoa ja kestoa, jolle tiiminjäsenet altistuvat ja pitää samalla työt ajan tasalla? Hiltin työkaluvalitsin tarjoaa kaikki yksityiskohtaiset tiedot, joita tarvitset tärinäaltistumisen hallinnoimiseksi ja hyödynnät samalla tiimin työkalujen käyttöä parhaalla tavalla. 

 

Miten sähkötyökalujen tärinää rakennustyömaalla mitataan?

Euroopassa on tärkeää, että työnantajat mittaavat ja valvovat tärinää, jolle työntekijät altistuvat työmaalla.  Kuinka siis voit minimoida tärinän, parantaa tuottavuutta ja saada aikaan turvallisempia työmaita?

Euroopan unionin yhteisiä altistumisrajoja noudattavien työnantajien on ryhdyttävä toimenpiteisiin (EAV), kun työntekijän altistus tärinälle ylittää 2,5 m/s2 keskimäärin 8 tunnin aikana[1]. Samat raja-arvot on hyväksytty suomen lakiin Valtioneuvoston asetuksella 48/2005 [2].

Lisäksi laki määrittää altistumisen raja-arvot tärinän maksimimäärälle (ELV), jolle henkilö saa altistua yhden päivän aikana. Arvo on 5 m/s2 keskimäärin 8 tunnin aikana [1].

On kuitenkin tärkeää huomata, että suurempi m/s2-arvo ei välttämättä tarkoita suurempaa riskiä. Jotta voit valita oikean työkalun tiettyyn työhön, sinun on pohdittava myös muita tekijöitä, kuten työkalun tehokkuutta, työn kuormittavuutta ja aikaa, joka kuluu tärisevien työkalujen käyttämiseen.

Näistä syistä suosittelemme käyttämään Hiltin työkalunvalitsinta. Se laskee, kuinka kauan paljon varsinaista työtä saat tehtyä ennen raja- ja toiminta-arvojen saavuttamista ja auttaa sinua valitsemaan oikeat työkalut tehtävään ja altistumisajan vähentämiseen. Valitsin auttaa sinua myös laskemaan meluarvot ja antaa ohjeen yhteensopivasta pölynpoistojärjestelmästä, mitkä osaltaan auttavat hallitsemaan työmaan terveyttä ja turvallisuutta.

Suosittelemme käyttämään STOP-periaatetta, jonka vaiheet ovat korvaaminen (substitution), tekninen, organisointi ja henkilökohtaiset suojavarusteet (personal protection).

BLOGI: Oikeiden työkalujen vaikutus rakennustyömaan tuottavuuden parantamisessa

 
 

Työkalun alhainen tärinäarvo ei aina tarkoita, että se on turvallisin työkalu kyseiseen työhön

TE 800-AVR wall breaker

Tuntuu selvältä ajatella, että työkalu, jolla on alhaisin tärinäarvo, olisi turvallisin työkalu. Näin ei kuitenkaan aina ole. Erityisesti on otettava huomioon työkalun tehokkuus ja pohdittava, kuinka nopeasti sillä saa työn tehtyä.  

Kuvittele, että murskaat 0,5 kuutiometriä betonia seinästä, jonka paksuus on 25 cm, ja saisit valita joko TE 700-AVR- tai TE 800-AVR -piikkausvasaran.

TE 700-AVR -piikkausvasaran tärinäarvo on vain 6,5 m/s2, kun taas TE 800-AVR:n vastaava arvo on 8 m/s2 .

Valinta näyttää siis helpolta. Kun kuitenkin vertaillaan työkalun tehokkuutta, TE 800-AVR saa työn valmiiksi 50 % nopeammin kuin TE 700-AVR, jolloin työntekijä altistuu 27 prosentille vähemmän tärinää kuin jos hän olisi käyttänyt työkalua, jonka tärinäarvo on alhaisempi.

Toinen merkittävä etu on, että työntekijä saisi työn tehtyä alle puolessa ajassa siitä, kuin jos hän käyttäisi TE 700-AVR:ää. Tämä tuo mukanaan tuottavuusetuja sekä parantaa työskentelymukavuutta että työturvallisuutta.

Tutustu työkalunvalitsimeemme ja katso, mitkä vaihtoehtoiset työkalut voisivat säästää aikaa ja vähentää altistumista tärinälle.

 
 
 

Korvaaminen (Substitution): Minimoi tärinän aiheuttamat riskit käyttämällä vaihtoehtoja

Substitution of traditional methods to improve Health & Safety onsite

Korvaamalla perinteisiä menetelmiä vaihtoehtoisilla tavoilla, jotka on suunniteltu minimoimaan, ja joissain tapauksissa jopa eliminoimaan, altistuminen tärinälle, voidaan välttää riskien pohjimmaiset syyt.

Vaihtoehtoisia tapoja, jotka vähentävät haitallisen tärinän vaikutusta työmaalla:

 
DD 30-W Diamond coring tool used to drill an anchor hole into concrete

Poraus

Valitse vähän tärisevät timanttiporaustyökalut, kuten DD 30-W, kombivasaroiden sijaan. Vähennä altistumista tärinälle vielä lisää käyttämälle porausjalkaan asennettua järjestelmää. Märkäporausjärjestelmät tarjoavat myös tehokasta pölynpoistoa ja minimoivat altistumisen vaaralliselle piidioksidipölylle prosessin aikana. 

 
Timanttiporaustyökalu DD 30-W
DD 350-CA with Cut Assist being used with automatic feed unit that makes drilling a highly efficient and fully automated process

Purku

Käytä tukeen asennettuja timanttiseinäsahoja ja porausjärjestelmiä, kuten DD 350-CA, käsikäyttöisten kombivasaroiden ja piikkausvasaroiden sijaan, jolloin saat lähes pölyttömän porauksen ja minimaalisen altistumisen tärinälle. Automaattisen Cut Assist -syöttöyksikön käyttäminen saa aikaan erittäin tehokkaan ja täysin automatisoidun prosessin.

 
DD 350-CA -timanttiporaustyökalu
SCW 22-A Cordless circular saw being used to cut wood

Katkaisu

Kun sahaat betoniseiniä, suosittelemme timanttisahaa, kuten DST 20-CA:ta ja Cut Assist -toimintoa sen sijaan, että käyttäisit käsikäyttöisiä polttomoottoritimanttisahoja, jotka voivat olla painavia ja hankalia. Lisäksi niissä voi olla suuremmat tärinäarvot. Kun leikkaat puuta käsikäyttöisellä laitteella, harkitse pyörösahoja, kuten SCW 22-A:ta, jossa on alhaisemmat tärinäarvot kuin puukkosahoissa.

 
DST 20-CA Sähkötoiminen seinäsaha SCW 22-A -akkupyörösaha
BX 3 battery-powered nailer, a low vibration alternative to drilling, being used to fasten on concrete

Suorakiinnitys

Vaihda vähän tärisevään ja lähes pölyttömään suorakiinnitykseen, kuten BX 3 -akkunaulaimeen, sen sijaan, että poraisit ankkureita, ruuveja ja nauloja, mikä altistaa työntekijät sekä tärinälle että pölylle, jos käytössä ei ole asianmukaisia pölynpoistojärjestelmiä.

 
BX 3 -akkunaulain
HAC cast-in anchor channel, placed around rebar before the concrete is poured, meaning little or no vibration from subsequent drilling

Suunnittele tärinättömiä rakennustyömaita

Aseta HAC-valukiskomme harjateräksen ympärille ennen betonin valamista, jolloin poraamista ei juuri tarvita eivätkä työntekijät altistu pölylle tai tärinälle.

 
 
HAC-valukiskot

Tekninen: Ratkaisut, jotka vähentävät sähkötyökalujen aiheuttamaa tärinää

Technical solutions to reduce harm from dust

Vuosikymmenten tutkimuksen ja kehityksen kautta Hilti on minimoinut sähkötyökalujen tärinän aktiivisten tärinänvaimennusjärjestelmien (AVR) avulla. Tämä teknologia vähentää tärinää jopa kaksi kolmasosaa perinteisiin työkaluihin verrattuna, minkä ansiosta työkaluja voi käyttää pidempään ja mukavammin.

Valitsemalla AVR-toiminnolla varustettuja työkaluja voit vähentää tärinää merkittävästi suorituskyvyn heikentymättä. Näin rakennustyöntekijöiden työt sujuvat miellyttävämmin ja tuottavammin.

Hiltin AVR toimii useilla eri tavoilla vähentääkseen sähkötyökalun tärinän minimiin. Näitä tapoja ovat:

 
Cutaway to show the sub-chassis system inside the TE 1000-AVR

Apurunkojärjestelmät

Tätä teknologiaa on käytetty esimerkiksi TE 1000-AVR -piikkausvasarassa. Siinä moottori ja iskukoneisto on eristetty ulommasta kotelosta jousitusjärjestelmällä, joka vaimentaa tärinää, joka siirtyisi muuten suoraan käyttäjään.

 
Katso videolta, kuinka teknologia toimii
Cutaway to show the dynamic absorbers inside the TE 50-AVR

Tärinänvaimentimet

Rungon sisäiseet vastapainot liikkuvat edestakaisin vaimentaen tärinä kombivasaroissa, kuten TE 50-AVR:ssä. Tämä vähentää käyttäjän käsiin asti kohdistuvaa tärinää.

 
Close-up of the decoupled handle on the TE 60-ATC-AVR

Eristetyt kahvat

Erottamalla työkalun tärisevä osio käyttäjästä sisäänrakennetun tärinänvaimentimen avulla, vähennetään työntekijän altistumista tärinälle. Tätä teknologiaa on käytetty esimerkiksi TE 60-ATC-AVR kombivasaroissamme

 

Organisointi: toimenpiteet tärinäaltistuksen vähentämiseksi

Organizational measures to reduce dust exposure

STOP-periaatteen kolmas vaihe on löytää ja toteuttaa toimenpiteitä, jotka auttavat minimoimaan työntekijän altistumisen tärinälle. 

Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi työkierrolla. Siinä varmistetaan, että rakennustyöntekijät vaihtelevat tärinää sisältävissä tehtävien ja muiden tehtävien välillä.

Aivan kuten voidaan käyttää nopeampia ja tehokkaampia työkaluja, jotka auttavat vähentämään tärinälle altistumista, työkaluja voidaan myös yhdistellä laadukkaisiin tarvikkeisiin. Kestävät tarvikkeet eivät suoraan vähennä rakennustöiden tärinää, mutta ne auttavat saamaan työn valmiiksi nopeammin, vähentämään altistumisaikaa ja sen myötä kokonaisaltistumista tärinälle.

Hyviä esimerkkejä tehtävistä päivityksistä:

  • Poraus: käytä TE-CX (SDS plus) -poranteriä – joissa on 4-leikkuinen kovametallipää – jotta saat työn tehtyä nopeammin
  • Piikkaus: valitse itseteroittuvat TE-SPX-taltat, jotka jumittuvat harvemmin kiinni niiden polygon-aaltomuotoilun ansiosta
  • Hionta: SPX-timanttikuppilaikan korkealaatuisten timanttien tiheämmän asettelun ansiosta hiot nopeammin, minkä lisäksi laikan erinomainen tasapaino vähentää tärinää

Organisaatiosi pitäisi myös tarjota tiimin jäsenille alakohtaista koulutusta, mikä auttaa minimoimaan altistumisen tärinälle ja havaitsemaan oireet, kuten pistelyn ja puutumisen. [3].

Tarvitsetko apua työmaan riskien minimointimahdollisuuksien tunnistamiseen tai koulutusta turvalisiin työskantelytapoihin liittyen? Ota yhteyttä Account Manageriimme, joka tarjoaa ohjeita, neuvoja ja käytännön vinkkejä työmaallesi.

 
 

Henkilökohtaiset suojavarusteet

Personal Protective Equipment in the stop principle

Viimeisimpänä keinona, kun rakennustyöntekijöiden tärinäaltistumista ei muuten voida välttää, on tärkeää, että he käyttävät tarvittavia henkilökohtaisia suojavarusteita.

Hengityssuojaimet, suojalasit, kypärät, kuulosuojaimet, kertakäyttöiset haalarit ja käsineet ovat kaikki olennaisia varusteita. Hyvälaatuiset turvakäsineet auttavat myös pitämään kädet läpiminä ja tekevät työskentelystä miellyttävämpää. On myös tärkeää, että työntekijöitä on ohjeistettu olemaan painamatta työkalua tarpeettomasti, vaan että he antavat laitteen tehdä työn. Tällä tavoin sähkötyökalun tärinäaltistuksen määrä vähenee.

 
Hand arm vibration

Pölynhallinta

Innovatiiviset ratkaisut poistavat hengitysilman piidioksidipölystä 99%.

Lue lisää
Hilti tool safety features

Turvallisuusominaisuudet

Sisäänrakennettu teknologia, joka vähentää onnettomuuksien tai vammojen riskiä työmaalla.

Lue lisää
Our commitment to HSE

Olemme sitoutuneita

Työturvallisuus ja ympäristö on tärkeä osa yrityskulttuuriamme ja arvojamme ja olemme sitoutuneet rakentamaan parempaa tulevaisuutta.

Lue lisää
Services

Palvelut

Käyttäjien terveyden, turvallisuuden ja tuottavuuden parantaminen.

Lue lisää
Environment

Ympäristö

Lue lisää Hiltin ympäristövastuullisuudesta.

Lue lisää

Jaa