Kuusi rakennusalan trendiä vuonna 2022

Yksi vuosi on taas vierähtänyt. Jos olemme oppineet jotain viimeisen parin vuoden aikana on se, että tulevaisuutta ei voi ennustaa. Kuka tietää, mitä vuosi 2022 tuo tullessaan? Mutta kun tarkastelemme tulevaa vuotta, olemme vakuuttuneita, että asiakkaamme tulevat menestymään jatkossakin huolimatta mahdollisista haasteista.

Mitä siis voi olla luvassa vuodelle 2022? Seuraavassa on kuusi rakennusalan trendiä, joita ennustamme seuraavalle 12 kuukaudelle.

1. KEHITTYNEET MITTARATKAISUT

Please enter alternative text here (optional)

Me kaikki tiedämme, kuinka tärkeää tuottavuus on rakennusalalla – aikahan on rahaa! Työkalut, joiden käytössä tarvitaan vähemmän työntekijöitä ja jotka voivat automatisoida muutoin manuaaliset työt, ovat ajansäästön suhteen listan kärjessä, joten ei ole yllättävää, että edistyneet mittaustyökalut ovat entistä suositumpia. Hilti PLT 300 -työkalun avulla yksi työntekijä pystyy määrittämään jopa 500 mittapistettä päivässä. Tämä ei ainoastaan ​​vapauta työntekijöitä suorittamaan muita tehtäviä, vaan nopeus, jolla edistyneet mittaustyökalut toimivat, on ihmiselle yksinkertaisesti mahdoton saavuttaa. Kiistattoman tuottavuuden kasvun ansiosta ennustamme näiden työkalujen käytön lisääntyvän voimakkaasti vuoden 2022 aikana.

2. KIERTOTALOUS

Kiertotaloudella tarkoitetaan talousmallia, jossa huomioidaan työkalun koko elinkaari suunnitteluvaiheesta tuotantoon ja huoltoon. Ihmiset ovat aiempaa tietoisempia ympäristönäkökohdista, eikä toimimattoman työkalun pois heittäminen enää ole hyväksyttävää. Kiertotaloudessa painopiste on laadukkaitten työkalujen valmistuksessa, jotka eivät pelkästään kestä, vaan joita pitää myös voida uusiokäyttää ja kierrättää. Tämä puolestaan vaikuttaa siihen, miten työkaluja suunnitellaan, mistä materiaalista ne valmistetaan ja kuinka ne myydään asiakkaille. "Käytä, älä omista" -konsepti on vastaus kierotaloustarpeeseen: sen avulla rakennusyritykset voivat vuokrata itselleen työkaluja ja palauttaa ne sopimuskauden päätyttyä. Tällä tavoin työkaluja ja niiden osia voidaan käyttää uudelleen, huoltaa tai kierrättää. Hilti Työkalupalvelu on saanut kiitosta juuri tästä. Ympäristötietoisuuden kasvaessa on todennäköistä, että työkaluvalmistajat seuraavat esimerkkiä tarjoamalla enemmän ympäristöä huomioivia tuotteita ja palveluita. 

3. ROBOTIIKKA

Please enter alternative text here (optional)

Työmaiden digitalisoitumisen lisääntyessä on vain ajan kysymys, milloin robotteja hyödynnetään täysimääräisesti tukemassa työntekijöitä ja tehostamassa tuottavuutta. Robotteja ei ole tarkoitettu syrjäyttämään ammattitaitoisia työntekijöitä, vaan ne tarjoavat monia etuja, jotka voivat täydentää nykyisiä työskentelytapoja. Esimerkiksi Hilti Jaibot on puoliautonominen porausrobotti, joka pystyy suorittamaan toistuvat sisäkattojen poraukset nopeammin ja tarkemmin kuin ihminen. Tämä ei ainoastaan säästä rakennusyrityksiltä aikaa ja rahaa, vaan se myös suojaa työntekijöitä vahingoittamasta itseään pään yläpuolisissa töissä. Vaikka rakennusrobotit ovatkin vielä suhteellisen uusi, ehkä vähän uhkaavaltakin tuntuva innovaatio, ennustamme asenteiden muuttuvan vuonna 2022 rakennusalan digitalisaation ja automaation lisääntyessä. 

4. REMONTOINTI

Meidän ei ehkä enää ole pakko jäädä kotiin etätöihin, mutta se ei tarkoita, että asuntojen remontointi päättyisi. Itse asiassa asuntomarkkinoiden edelleen kukoistaessa yhä useammat ihmiset muuttavat ja remontoivat kotejaan, ja ilmiön odotetaan jatkuvan pitkälle vuoteen 2022. Vaikka projektit ovatkin pienempiä, tämä on hieno uutinen sisätilojen viimeistelyyn erikoistuneille pienyrittäjille. Heille, jotka haluavat päivittää työkalupakkinsa ensi vuonna: Hilti BX3 -akkunaulain ja SD 5000-A22 -akkuväliseinäruuvain sopivat ihanteellisesti kipsilevysovelluksiin. 

5. PÖLYNHALLINTA

Please enter alternative text here (optional)

Rakennusala ei ole enää sokea pölyn vaaroille. Vuoden 2020 alusta voimaantulleessa asetuksessa kiteinen piidioksidipöly eli kvartsipöly luokiteltiin syöpävaaralliseksi. TTL:n mukaan pölyaltistuksen vaikutukset työmailla osoittavat, että vuosien altistuminen pölylle lisää kroonisten hengityselinten sairauksien, kuten keuhkoahtaumataudin, riskiä 1,5–3-kertaiseksi altistumattomiin henkilöihin verrattuna. Pölyn haitallisten vaikutusten torjumiseksi pölynimurien ja pölynhallintatyökalujen suosio on kasvanut tasaisesti useiden vuosien ajan – ne tarjoavat käytännössä pölyttömän ympäristön työntekijöille useilla työmailla. Automaattinen pölyn poisto säästää myös aikaa verrattuna perinteisiin menetelmiin, kuten puhalluspumpun käyttöön, joten se on myös paljon tuottavampaa. Työnantajille tämä on itsestäänselvyys; asenne, jonka ennustamme leviävän laajalle vuonna 2022.

6. TYÖKALUJEN TURVALLISUUS

Sen lisäksi, että uudet työkalut valmistetaan kestävämmistä materiaaleista, niihin on lisätty uusia turvallisuusominaisuuksia, jotka auttavat suojaamaan työntekijöitä loukkaantumiselta ja estämään vammoja. Esimerkiksi Hiltin aktiivinen tärinänvaimennus (AVR) -teknologia minimoi altistumista työkalun aiheuttamalle tärinälle jopa kahdella kolmasosalla, mikä vähentää hermojen, jänteiden, lihasten, luiden ja nivelten vaurioitumisriskiä. Myös tuottavuushyödyt kasvavat, sillä työntekijät voivat käyttää työkaluja, esimerkiksi TE 1000-AVR -piikkausvasaraa, koko 8 tunnin työpäivän ajan ennen altistumisen raja-arvon saavuttamista. Vastaavasti Hiltin aktiivinen väännönrajoitin (ATC) -teknologia estää työkalun rungon hallitsemattoman pyörimisen poranterän juuttuessa kiinni, mikä tekee työkalun käytöstä paljon turvallisempaa. Koska työturvallisuus on edelleen ensisijaisen tärkeää koko rakennusalalla, ei ole epäilystäkään, etteikö tämäntyyppisistä turvallisuusominaisuuksista tulisi normi vuonna 2022 ja sen jälkeen.

Mitä tahansa uusi vuosi tuokaan tullessaan, emme malta odottaa, että näemme kaikki uudet palvelut ja tuoteinnovaatiot, jotka tukevat ja auttavat yritystäsi kasvamaan! Varmista, että pysyt ajan tasalla Hiltin uutuuksista tarkistamalla säännöllisesti Uutuudet -sivumme.

Jaa