5 suurinta haastetta rakennusprojektien hallinnoinnissa

Kuinka saada tuottavuus kasvuun

construction management challenges

Onko sinulla ongelmia rakennusprojektien hallinnoinnissa? Et ole yksin.Uuden rakennusalan kansainvälisen kyselyn mukaan vain 25 % rakennusalan johtajista uskoo, että alalla pystytään toimittamaan projektit ajallaan ja budjetin sisällä.

Rakennusalan yrityksen omistajan tai rakennustyömaan esimiehen moniin tehtäviin kuuluu myös projektinhallinta. Ymmärrämme, että olet paikalla joka päivä, hallinnoit ja pyrit pienentämään esteitä, jotka voisivat estää projektin suorittamisen onnistuneesti. Tässä blogissa kerromme rakennusalan yleisimmät haasteet ja miten ne voidaan voittaa.

Mitkä ovat rakennusalan 5 suurinta haastetta?

Ikääntyvät työntekijät ja taitojen puute

Monilla rakennusalan yrityksillä on pulaa pätevistä työntekijöistä. Lisäksi monet työntekijät ovat 50–60-vuotiaita, eli he eläköityvät pian. Uusien ja nuorten työntekijöiden houkutteleminen alalle on aina ollut vaikeaa. Koulutettujen, pätevien ja fyysisesti kyvykkäiden työntekijöiden puute puolestaan vaikuttaa merkittävästi työmaan tuottavuuteen.

Alan toinen suuri haaste on koulutettujen ja pätevien työntekijöiden puute, mikä vaikuttaa merkittävästi tuottavuuteen.

Rakennusalan työvoiman lisääminen ei ole helppo tehtävä, eivätkä työntekijäsi voi olla tuottavampia, ellei heillä ole siihen vaadittavia taitoja. Siksi on entistä tärkeämpää tehostaa nykyisen henkilöstön tuottavuutta.

Terveys ja turvallisuus

Maailmanlaajuisesti rakennusalalla tapahtuu eniten terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä onnettomuuksia. Tämä johtuu puutteellisista laitteista ja koulutus- ja turvallisuusprosessien sekä menetelmien puutteesta.

Terveyteen ja turvallisuuteen liittyy useita osa-alueita, joista on pysyttävä selvillä. Jos niiden hallintaan ei ole käytettävissä digitaalista järjestelmää, yrityksesi on alttiina kalliille virheille. Esimerkiksi työterveys- ja työturvallisuuslakien noudattamatta jättämisestä voi seurata merkittävät sakot.

Entä jos järjestelmä ei muistuta sinua tarkastus- ja kunnossapitoväleistä? Jos työntekijät päätyvät käyttämään vaarallisia laitteita ja heille tapahtuu onnettomuus, sillä voi olla vakavia seuraamuksia.

Projektin viivästyminen

Projektin valmistumiseen liittyy useita yleisiä esteitä, jotka projektipäällikön odotetaan ratkaisevan, jotta rakennustyömaa valmistuisi ajallaan. Rakennusprojektien viivästyminen johtuu yleisimmin projektien paisumisesta, eli projekti laajenee alkuperäisten tavoitteiden ulkopuolelle.

Koska muutoksia ei ole suunniteltu, ne yleensä aiheuttavat viivästyksiä ja kustannuksia, jotka eivät sisälly budjettiin. Projektipäällikön pitää arvioida muutospyynnöt ja päättää, voidaanko ne toteuttaa. Kaikkien muutoksien vaikutus aikatauluun ja/tai budjettiin on ilmoitettava kaikille osallisille.

Tätä ei kuitenkaan aina tehdä tehokkaasti, jolloin aikataulujen ja töiden jakautumisen hallinnointi voi olla painajaismaista.

Teknologian käyttöönotto

Teknisiä innovaatioita kehitetään nopeasti, mutta rakennusala jää muista jälkeen. Sen tuottavuustasot ovat alhaisemmat kuin millään muulla alalla.

Hallitukset eri puolilla maailmaa pyrkivät muuttamaan tämän useilla paikallisilla aloitteilla, joiden tavoitteena on auttaa alaa hyödyntämään teknologiaa ja tehostamaan tuottavuutta.

Monilla rakennusalan yrityksillä on kuitenkin vaikeuksia uuteen teknologiaan investoinnissa tai sen käyttöönotossa. Ei olekaan mikään yllätys, että äskettäisessä maailmanlaajuisessa raportissa rakennusala oli maailman toiseksi vähiten digitalisoitunut ala.

Budjetissa pysyminen

Projektien paisumisen lisäksi myös monet muut haasteet voivat saada budjetin ylittymään. Yksi suurimmista syistä ovat piilevät kustannukset.

Tiedätkö, kuinka paljon työkalusi todella maksavat sinulle? Työkalun hankintahinnan lisäksi on mietittävä myös monia välillisiä tai piileviä kustannuksia, kuten korjauskustannukset, akun vaihto ja varkaus.

Mieti, kuinka paljon työmaalla kuluu aikaa työkalujen etsimiseen. Oletko koskaan tuhlannut rahaa ostamalla uusia työkaluja kadonneiden tai varastettujen tilalle? Pienistä puroista kertyy suuria virtoja, jotka voivat maksaa yrityksellesi jopa tuhansia euroja!

Kuinka rakennusalan yritykset voivat voittaa taistelun?

Yllä mainituilla haasteilla voi olla merkittävä vaikutus rakennusalan yrityksen tuottavuustasoon.

Onneksi on olemassa helppoja keinoja, joiden avulla voit auttaa rakennusprojektejasi pysymään hallinnassa ja budjetissa sekä tehostamaan yleistä tuottavuutta rakennustyömaalla.

Jos jokin näistä haasteista kuulostaa tutulta omassa yrityksessäsi, voimme auttaa sinua vastaamaan niihin nopeasti ja helposti ilmaisen, käytännöllisen oppaamme avulla: Tuottavuuden parantaminen rakennustyömaalla. 

Jaa