Hallitse pölyä työmaalla

Paranna työskentelymukavuutta, turvallisuutta ja tuottavuutta Hiltin pölynpoistojärjestelmien avulla

TE 60-A36 akkukombivasara ja onteloterä

Jokapäiväiset rakennustyöt – kuten hionta, leikkaaminen, poraaminen ja piikkaus – saavat aikaan vaarallista pölyä, joka voi vaikuttaa haitallisesti terveyteen ja turvallisuuteen sekä työmaan tuottavuuteen. Lisäksi rakennuspöly ei pysy vain työmaalla, vaan se voi levitä muille alueille, joilla se vaikuttaa muihin ihmisiin, luontoon ja ympäristöön. 

Monet haitallisista pölyhiukkasista ovat niin pieniä, että niitä tuskin huomaa. Mitä pienempiä ne ovat, sitä kauemmin niiden laskeutuminen kestää. Esimerkiksi 0,1 mikrometrin kokoisen pölyhiukkasen laskeutuminen lattialle vain yhden metrin korkeudelta voi kestää yli 12 päivää [1]. Vaikka et edes näkisi rakennuspölyä, voit silti haistaa sen – usein ajatellessasi huoneen haisevan "kuin betonilta", se johtuu todennäköisesti ilmassa leijuvista mikroskooppisen pienistä pölyhiukkasista.

Pöly on terveys- ja turvallisuusriski

Kukaan rakennusalan toimija ei halua altistaa työntekijöitään tarpeettomille vaaroille. Mitä kauemmin työntekijä altistuu kiteiselle piidioksidille, sitä suurempia terveysriskejä siitä aiheutuu.  

Piidioksidipölyhiukkaset, joita on betonissa, laatoissa, tiilissä ja laastissa, voivat aiheuttaa keuhkosyöpää ja parantumatonta kivipölykeuhkoa, vaikka vain pieni osa hiukkasista pääsisi keuhkorakkuloihin (alveoli) tiettynä aikana. Kivipölykeuhkotautiin sairastumiseen johtava altistuminen on usein tapahtunut vuosien aikana vähän kerrallaan. Altistuminen piidioksidipölyhiukkasille voi myös aiheuttaa astmaa ja pahentaa sen oireita. Viime vuosina todettuja Kivipölykeuhkosairauksia (silikoosi) on ollut vain 5-10 vuodessa, mutta kiteiselle piidioksidille altistuneita on arvioitu olevan jopa 30000, joista valtaosa on rakennusalalla [2].

Pöly voi vaikuttaa lähes jokaiseen työvaiheeseen

Pöly voi heikentää tuottavuutta sairauksien, sairauslomien ja jopa kuolemantapauksien vuoksi, minkä lisäksi se voi vaikuttaa lähes kaikkiin rakennustöiden vaiheisiin:  

 

  • Ajan hukkaaminen: alueiden suojaus ja osastointi ennen töiden aloittamista
  • Kiinteiden kalusteiden ja tekstiilien vaurioituminen: esimerkiksi kokolattiamatot ja kiinteät kalusteet
  • Vaikutukset muihin töihin: esimerkiksi rappaustyöt, maalaus ja sähkötyöt
  • Luovutuksen viivästyminen: aikaa vievä loppusiivous 

Vähemmälle huomiolle voi jäädä, että pöly saattaa myös tukkia työkaluja tunkeutumalla moottoreihin ja muihin liikkuviin osiin. Tämä voi aiheuttaa korkeat korjauskulut ja turhauttavaa odottelua. Pölyhiukkaset kerääntyvät myös teräville reunoille, kuten talttojen päihin, poranterän reunoihin ja hiomalaikkojen pintoihin, mikä voi mahdollisesti tylsyttää niitä ja lyhentää niiden käyttöikää. 

Piidioksidipöly voi aiheuttaa riskin tiimisi terveydelle ja turvallisuudelle, mutta myös heikentää työmukavuutta huonontamalla näkyvyyttä, aiheuttamalla yskää ja aivastelua, ärsyttämällä silmiä ja sotkemalla vaatteet, hiukset ja matkapuhelimet. Pyrkimällä vähentämään altistumista haitalliselle pölylle, työolosuhteet paranevat ja tuottavuus lisääntyy miellyttävämmän työympäristön ansiosta.

 
 

Miten pölyä mitataan työmaalla?

Tiedämme, miksi pölyaltistus kannattaa minimoida rakennustyömaalla. Mihin altistusrajoihin sitten pitäisi pyrkiä? 

Suomessa vuoden 2020 alusta voimaan tullut valtioneuvoston asetus [4] määritteli useita tunnettuja aineita syöpävaaralliseksi. Rakennusteollisuuden kannalta merkittävimmät lisäykset listalle olivat kiteinen piidioksidi (esim. kvartsi ja kova puupöly). Näille on asetettu sitovat altistumisen raja-arvot (HTP - haitalliseksi tunnettu pitoisuus) joita ei saa ylittää. Kiteisen piidioksidin arvo on 0,1mg/m3 ja kovapuupölyn arvo on 3mg/m3.

Valtioneuvoston asetus työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta

Vastaavia standardeja on käytössä ympäri Eurooppaa, joten jos sinulla on rakennusprojekteja EU:n alueella, haasteenasi on varmistaa, että tiimisi pölyaltistus pysyy alhaisena. 

Kuinka rakennuspölyn sisäänhengittämistä siis voi vähentää? Suosittelemme käyttämään STOP-periaatetta, jonka vaiheet ovat korvaaminen (substitution), tekninen, organisointi ja henkilökohtaiset suojavarusteet (personal protection).

 
 

Korvaaminen (Subtitution): Minimoi pölyn aiheuttamat riskit

Perinteiset menetelmät voidaan korvata työtuvallisuuden parantamiseksi

Korvaamalla perinteisiä menetelmiä vaihtoehtoisilla tavoilla, jotka on suunniteltu minimoimaan, ja joissain tapauksissa jopa eliminoimaan, altistuminen pölylle, voidaan välttää riskien pohjimmaiset syyt.  

Vaihtoehtoisia menetelmiä haitallisen piidioksidin vaikutuksien vähentämiseksi työmaalla:

Construction worker using a DD-WMS water management system to supply, filter and collect slurry from wet diamond drilling

Timanttiporaus (märkä)

Pidä rakennustyömaat puhtaampina keräämällä märän timanttiporauksen aikana syntynyt liete. Laitteet, kuten DD-WMS-vedenkierrätysjärjestelmä, syöttävät, suodattavat ja keräävät porauslietteen helppottaen sen asianmukaista hävittämistä. Samalla ne kierrättävät käyttämäänsä vettä prosessissa, mikä takaa jatkuvan vedensyötön ja vähäisen todellisen veden kulutuksen. Poraustukeen kiinnitetty timanttipora aiheuttaa myös erittäin vähän tärinäaltistumista, mikä osaltaan vähentää vammariskiä.

DD-WMS 100 Vedenkierrätysjärjestelmä
BX 3 battery-powered nailer, a virtually dust-free alternative to drilling, being used to fasten on concrete

Suorakiinnitys

Vaihda BX 3 -akkunaulaimeen, joka on suunniteltu puhtaammaksi, hiljaisemmaksi sekä lähes pölyttömäksi ja tärinättömäksi vaihtoehdoksi poraukselle.

Suorakiinnitys
HAC cast-in anchor channel, placed around rebar before the concrete is poured, meaning little or no dust from subsequent drilling

Suunnittele betonityöt pölyttömästi

Valitse vähäpölyiset pohjamateriaalit tai aseta HAC-valukiskomme harjateräksen ympärille ennen betonin kaatamista, jolloin poraamista ei juuri tarvita eivätkä työntekijät altistu betonipölylle.

HAC-valukiskot

Tekninen: Ratkaisut, jotka vähentävät pölyn hengittämistä

Tekniset ratkaisut, jotka vähentävät pölystä aiheutuvia vaivoja

Hiltillä on vuosikymmenten kokemus rakennuspölyn muodostumisen estämisestä, hallitsemisesta ja poistamisesta. Saksan Kauferingissa sijaitsevan Dust Research centerimme pölyasiantuntijat ovat osa yhteisöä, joka kehittää asiaankuuluvia standardeja, kuten EN 50632 ja raportoi niiden mukaisesti.

Hiltin sähkötyökalut, lisävarusteet ja tarvikkeet (kuten poranterät, laikat tai taltat) on suunniteltu kokonaisvaltaisiksi kohdepoistojärjestelmiksi, jotka poistavat haitallisen pölyn tehokkaasti suoraan muodostumispisteessä ja keräävät sen tehokkaasti imuriin. Yhdessä laitteiden turvaominaisuuksien, kuten aktiivisen tärinänvaimennuksen (AVR) ja aktiivisen väännönrajoittimen (ATC) kanssa, ne minimoivat altistumisen pölylle, tärinälle ja estävät takapotkun aiheuttamat rannevammat.

Pitkän kehitystyömme ansiosta jo 95 % sähkötyökaluistamme toimivat lähes pölyttömästi ja siksi auttavat luomaan turvallisempia rakennustyömaita.

Mahdollisia käyttökohteita:

 

 

TE 6-A22 -akkuporavasaraa käytetään integroidun pölynpoistojärjestelmän kanssa

Poraus

Poista jopa 97 % pölystä akkuporavasaroiden kanssa toimivien integroitujen pölynpoistojärjestelmiemme, kuten TE-DRS:n kanssa. 

Vastavaasti TE-YD-onteloterä tarjoaa lähes pölyttömän betoniporauksen, kun sitä käytetään yhdessä SDS-kombivasaroiden, kuten TE 50-AVR:n, ja VC 40-UM -märkä- ja kuivaimureiden kanssa.

TE DRS-6-A PÖLYNPOISTOJÄRJESTELMÄ TE-YD onteloporanterä
TE 2000-AVR concrete demolition hammer being used with a dust removal system and vacuum cleaner for virtually dust-free chiseling / breaking

Piikkaus

Poista jopa 95 % pölystä piikatessasi esimerkiksi TE 2000-AVR -piikkausvasaralla yhdessä TE DRS-B -pölynhallintajärjestelmän ja yleispölynimurin, kuten VC 20-UM Y:n kanssa.

TE DRS-B -pölynpoistojärjestelmä Miten työskennellä lähes pölyttömästi Hilti-piikkausvasaroilla
Märän betonin leikkaaminen auttaa vähentämään pölyä työmaalla esimerkiksi DCH 300-X -timanttileikkurin avulla

Timanttileikkaus

Betonin märkäleikkaaminen käyttäen DCH 300-X -timanttileikkuria voi olla jopa 30 % nopeampaa kuin kuivaleikkaus. Samalla se estät pölyn syntymisen sitomalla sen veteen.

Jos kuitenkin haluat mieluummin leikata kuivana, on tämä laite lähes pölytön yhdistettynä tehokkaaseen imuriin kuten VC 60M-X.

DCH 300-X -timanttileikkuri
Pölyn poistaminen on helpompaa kuin koskaan aiemmin, kun yhdistät SC 70W-A22:n yleispölynimuriin

Sahaus

Pölyn poistaminen leikattaessa akkupyörösahoilla, kuten Hilti SCW 22-A:lla tai SC 70W-A22:lla on helpompaa kuin koskaan aiemmin – liitä työkaluun vain yleispölynimuri, kuten VC 20-UM. 

SCW 22-A -akkupyörösaha SC 70W-A22 -akkupyörösaha
Lähes pölytön lopputulos: kun yhdistät esimerkiksi DG 150-betonihiomakoneeseen VC 40-UM -pölynimurin.

Hionta

Saat lähes pölyttömän lopputuloksen, kun yhdistät esimerkiksi DGH 150 -betonihiomakoneen VC 40-UM -pölynimuriin.

DGH 150 -betonihiomakone
Kuvittele Hiltin koko pölynimurivalikoima käytössä rakennustyömaalla.

Imurointi

Hiltin pölynimurit ovat suorituskykyisiä, tehokkaita ja ne on suunniteltu kestämään kovimpiakin rakennustyömaaolosuhteita. 

Lisäksi automaattinen suodattimen puhdistusteknologia kääntää ilmavirran nopeasti järjestelmän sisällä 15 sekunnin välein, mikä estää pölyn kerääntymistä suodattimen ja pitää imun tehokkaana.

Hiltin VC-pölynimurit

Pölyluokat ja pölynimurivalikoima

Valitse oikea pölyluokitus omaan käyttötarkoitukseesi

Kun käsittelet rakennusmateriaaleja, joista syntyy suuria määriä usein vaaralliseksi luokiteltavaa pölyä, on sinun suojeltava omaa ja työntekijöidesi terveyttä. Pölyaltistumisen estämisessa imurit ovat olennainen osa kokonaisuutta ja jotta ne olisivat tehokkaita, sinun on varmistettava, että sinulla on oikea pölynimuri juuri omaan käyttötarkoitukseesi. Pölynimurit on luokiteltu erilaisiin pölyluokkiin ja jokaiselle pölyluokalle on määritetty ammatillinen altistumisraja ja riskitaso käyttäjälle, esim. L tarkoittaa alhaista riskiä, M keskitason riskiä ja H suurta riskiä

L-luokka (alhainen riski)

L-luokka sisältää kotipölyn, pehmeät puut ja kiinteät pintamateriaalit.  L-luokan pölyn suurin sallittu pitoisuus on > 1 mg/m³, mikä tarkoittaa, että pölynimurin on suodatettava 99 % pölystä.

 
 
L-luokan pölynimurit

M-luokka (keskitason riski)

Kovapuu-, sementi-, betoni- ja laastipöly, sekä maaleista aiheutuvat pölyt kuuluvat M-luokkaan. 

M-luokan pölyn suurin sallittu pitoisuus on > 1 mg/m³, mikä tarkoittaa, että 99,9 % pölystä on suodatettava. 

M-luokan pölynimurit

H-luokka (korkea riski)

Tyypillistä H-luokan pölyä on asbestissa, mineraalikuiduissa, bitumissa ja keinotekoisissa kuiduissa, kuten lasivillassa.  

H-luokan pölyn suurin sallittu pitoisuus on > 0,1 mg/m³, mikä tarkoittaa, että 99,995 % pölystä on suodattava. 

H-luokan pölynimurit
Pölynpoisto DSH-P-vesipumpulla Hilti DSH 600-X -polttomoottorisahassa

Märkäpölynsidonta polttomoottorisahoille

Jatkuva paine ja vedensyöttö itseimevän DSH-P-vesipumpun avulla

Kun leikkaat betonia tai muurattua materiaaleja, timanttisahaus on pölyistä puuhaa. 

Siksi olemme kehittäneet uuden DSH-P-vesipumpun, joka takaa jatkuvan vedensyötön ja  siten tehokaan pölynsidonnan. Lisäksi se toimii lähes minkä tahansa vedenlähteen, jopa yksinkertaisen vesisangon, avulla. Sinun ei siis tarvitse kuljetella letkuja pitkin työmaata tai pumpata painepulloa manuaalisesti varmistaaksesi veden virtauksen sahaan.

Organisointi: toimenpiteet pölyaltistumisen vähentämiseksi

Organizational measures to reduce dust exposure

STOP-periaatteen kolmannen vaiheen tarkoitus on löytää ja hyödyntää menetelmiä ja käytäntöjä, joiden avulla altistumista voidaan vähentää.

Yksi käytännön keino on työkierto, jossa pölyisiä tehtäviä suorittavat tiimit vaihtelevat, jolloin kunkin työntekijän altistumisaika pienenee. Tämä ohella suuri osa työmaista on jo nyt kieltänyt harjojen käytön siivouksessa, sillä se levittävät pölyä takaisin hengitysilmaan.

Kaikille rakennustyöntekijöille tulisi myös säännöllisesti kertoa vaaroista alakohtaisin koulutuksin, joilla voidaan auttaa vähentämään altistumista pölylle. 

Tarvitsetko apua työmaan riskien minimointiin tai tukea tiimin turvallisiin työskentelytapoihin liittyvään koulutukseen? Ota yhteyttä Account Manageriimme, joka tarjoaa ohjeita, neuvoja ja käytännön vinkkejä työmaallesi. 

 
 

Henkilökohtaiset suojavarusteet

Personal Protective Equipment in the stop principle

Lopuksi työntekijöiden on tärkeää käyttää tarvittavia henkilökohtaisia suojavarusteita. Hengityssuojaimet, suojalasit, kypärät, kuulosuojaimet, kertakäyttöiset haalarit ja käsineet ovat olennaisia suojaimia myös käytettäessä lähes pölyttömiä työkaluja. Olosuhteissa, joissa piidioksidihiukkasten määrä on väistämättä korkea, hengityssuojaimet voivat olla välttämättömiä, jotta voidaan suojautua parhaalla tavalla pölyn hengittämiseltä.

Tools that reduce exposure to hand arm vibration

Käden ja käsivarren tärinä

Ratkaisut, jotka minimoivat ja jopa eliminoivat altistumisen tärinälle, mikä vähentää riskiä sairastua tärinätautiin (HAVS).

Lue lisää
Hilti tool safety features

Turvallisuusominaisuudet

Sisäänrakennettu teknologia, joka vähentää onnettomuuksien tai vammojen riskiä työmaalla.

Find out more
Our commitment to HSE

Olemme sitoutuneita

Työturvallisuus ja ympäristö on tärkeä osa yrityskulttuuriamme ja arvojamme ja olemme sitoutuneet rakentamaan parempaa tulevaisuutta.

Lue lisää
Palvelut‎

Palvelut‎

Käyttäjien terveyden, turvallisuuden ja tuottavuuden parantaminen.

Lue lisää
Ympäristö

Ympäristö

Lue lisää Hiltin ympäristövastuullisuudesta.

Lue lisää

Jaa